Stor fortaler for Dagplejen!

Jeg er mor til 4 skønne rødder på 7, 5, 2 og 1 år. -Mine to ældste går i skole og i børnehave. -Mine to mindste går i dagpleje, lige præcis som deres større søskende gjorde da de var små.

Det er det eneste rigtige valg for os! -Jeg kan godt se nogle fordele ved en vuggestue, men for mig, og for os, er der betydeligt flere fordele hos en dagplejer.

Jeg har valgt at mine børn skulle passes i en dagpleje, fordi jeg ville give dem en rolig og tryg start på livet, efter barselstiden. - At mine børn er i en dagpleje betyder utrolig meget for mig! Jeg ved at de her, får den nærhed, omsorg og tryghed de har behov for. De får de rolige omgivelser, og tiden til at blive set og hørt, de bliver mødt af dagplejeren hvor de er, og bliver støttet og vejledt i den rigtige retning, af en voksen som har tiden til dem. -En voksen der ”kun” har ansvaret for 4, til tider 5 børn, en voksen som ikke har ansvaret for op til 6-8 børn, som jeg har hørt vuggestuepædagoger nogle gange har

Jeg er personligt ekstremt ligeglad med om ”min” dagplejer er uddannet eller ej! - Det kræver ikke en pædagoguddannelse at varetage et barn, for så burde jeg ikke selv ”kunne” varetage mine 4 styks. - Jeg er hverken uddannet pædagog eller har nogen form for kurser. Det kræver, at dagplejeren har sit hjerte på det rette sted, og at hun ønsker at gøre hvad der står i hendes magt for at gøre børnene sociale, omsorgsfulde, nysgerrige, glade, harmoniske, empatiske.. Og jeg kunne blive ved. Og det er min overbevisning, at man ikke ønskede at være dagplejer, hvis ikke man virkelig brændte for det. - Og så er den uddannelse, i min verden, ikke en dyt værd.

Jeg ser dagplejen som et utrolig vigtigt tilbud til forældre med små børn. De skal følge ”den pædagogiske læreplan” hvori jeg ser rigtig mange opgaver, som styrker børnene personligt og udviklingsmæssigt. - Heri kan jeg nævne ”det pædagogiske måltid, krop & bevægelse, Marte Meo, Babytegn (som for øvrigt har gjort kommunikationen og forståelsen for hvad mit barn mente, som ikke kunne tale endnu, MEGET bedre!) mm.

I dagplejen kører de forskellige temaer, hvor børnene lærer om de enkelte emner. -I en periode kan det være bondegården og dens dyr, at samle skrald på gåture og komme det i skraldespanden hvor det hører til. - Det kan være vind og vejr osv. Alle disse ting, som de også arbejder med og ud fra i en vuggestue. Der bliver lagt stor vægt på at arbejde med disse temaer/emner og det er vigtigt at vide, at ”bare fordi” man vælger en dagpleje er det ikke ens betydende med, at der ikke er fokus på barnet, barnets udvikling og læring. - Stort som småt.

-I dagplejen er der lang bedre tid til at se og høre det enkelte barn, der er bedre muligheder for at hjælpe barnet, hvis det presses af et andet barn, eksempelvis kan det være, hvis et andet barn har snuppet legetøjet som barnet sad med. Der synes jeg, at dagplejeren har et langt bedre overblik og en bedre mulighed for at hjælpe begge børn i den gode retning.

Mine to største børn gik i dagpleje i perioden 2009-2013, hvor der dengang ikke var det store fokus på brobygning. Men det er der kommet. - Det er noget, jeg er utrolig glad for. Allerede nu, på trods af at den ældste af mine to små, har 1 år til børnehave, så bliver børnehaven allerede præsenteret for ham, (og dagplejens andre børn) og jævnligt besøgt. Det gør at mit barn kan føle sig mere tryg, når han skal videre fra dagplejen til børnehaven. Det ville selvfølgelig have været en naturlig overgang hvis mit barn havde haft en vuggestue fra start. Men igen kan dagpleje og vuggestue ikke sammenlignes, ift. de mange børn der er i en vuggestue.

Derudover kan jeg nævne, at ved at benytte en dagpleje vil mit barn også være tæt på samspillet i et familieliv, da dagplejeren som oftest har sin egen familie, som vil være til stede i større eller mindre grad i dagligdagen. Som regel er der også mindre smitterisiko ved sygdom, da der er færre børn, hvilket jeg også er fortaler for.

Jeg føler, jeg har en langt bedre og større kommunikation med min dagplejer, end jeg ville have med en vuggestuepædagog. Nu har jeg aldrig benyttet mig af vuggestue, men jeg kan se det ud fra børnehavepædagogerne. De er søde og rare, men kommunikationen er langt fra den samme. Der skal ofte skrives på bemærkningssedlen, hvis man vil være nogenlunde sikker på at ens barn,har noget særligt tøj, det skal have på ud. Ligeledes er det heller ikke altid lige til at finde en ”voksen”, hvor man kan få talt om, hvordan dagen er gået mm. Det er forståeligt, at et personale i vuggestue/børnehave ikke kan huske hvordan og hvorledes med lige netop ens barn, så det er netop derfor, jeg ser endnu en vigtig fordel ved at vælge dagpleje.

Jeg kan komme med mange flere fordele, for mig ved at vælge dagpleje! Og jeg ville til enhver tid anbefale andre at vælge en dagpleje, hvis de er i tvivl.

Mvh. Linda Guldhammer.